Assistent-docent

Help een ander en ontwikkel jezelf: word assistent-docent voor taallessen bij SOB in Amsterdam-West (vrijwillig) 

Lijkt het je tof om écht een verschil te maken door in een boeiende en inspirerende werkomgeving mensen op weg te helpen? Kom dan assisteren bij taallessen van SOB Amsterdam in Amsterdam-West. 

Wij zoeken meerdere vrijwillige assistent-docenten. Ook als je onervaren bent in het onderwijs, zoeken we jou. 

Je assisteert taaldocenten die Nederlandse lesgeven aan anderstaligen die de taal nog niet beheersen. Op deze manier stimuleer je hun zelfredzaamheid, en krijg jij de mogelijkheid om (werk)ervaring op te doen op didactisch, educatief, organisatorisch en sociaal niveau. 

Over SOB Amsterdam 

De Stichting Onderwijs Buitenlanders (SOB) is een vrijwilligersorganisatie die de maatschappelijke weerbaarheid van niet-Nederlandstaligen in de Nederlandse samenleving wil vergroten door met een team van vrijwilligers kwalitatief goede, betaalbare taallessen aan te bieden aan anderstaligen. 

Wat je doet als assistent-taaldocent 

Je assisteert taaldocenten die 2 keer per week Nederlandse groepstaalles geven aan 8 tot 10 gemotiveerde anderstaligen in Amsterdam-West. Het lesgeven gebeurt aan de hand van een lesmethode waarover je op voorhand goed geïnformeerd wordt.  

Je maakt deel uit van een team vrijwilligers dat bestaat uit meerdere (assistent-)docenten en een coördinator, met wie je onderling overleg voert. Het team steunt elkaar altijd bij vragen en opmerkingen. 

Onze vrijwilligers hebben er veel plezier in om zich, naast het lesgeven, af en toe bezig te houden met de organisatie van het SOB. Door creatief te denken en binnen het team ideeën uit te wisselen, dragen jij en je collega’s bij aan het meedoen en laten gelden van cursisten in de samenleving, en maak je samen echt een verschil. Dat geeft voldoening.  

Wie je bent 

 • Je vindt het leuk om docenten te ondersteunen die Nederlandse les geven. 
 • Je bent flexibel en staat open voor mensen met verschillende culturele achtergronden.  
 • Je bent goed in samenwerken in een team.  
 • Je een hbo-diploma of je kunt denken/werken op dat niveau (je hoeft geen lesbevoegdheid te hebben).  
 • Eventuele ervaring (in het onderwijs) is eerder een pré dan een must. 

Waarom je dit vrijwilligerswerk wilt doen 

De vrijwilligers van SOB zijn enthousiast en gedreven. Onze cursisten zijn gemotiveerd om te leren maar hun krappe beurs laat dat niet altijd toe. Bij SOB krijgen zij toch een kans om zich te ontwikkelen. Doordat de cursistendankzij jou de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen, kunnen zij mogelijkheden voor zichzelf creëren binnen de Nederlandse samenleving. 
Andersom kom jij in aanraking met mensen afkomstig uit heel de wereld, wat interessant en leerzaam is. Daarnaast kan jij je ontwikkelen omdat SOB jou in de gelegenheid stelt om verschillende soorten scholing te volgen en netwerkbijeenkomsten bij te wonen. 

Je werkt dus met enthousiaste cursisten en collega’s; je leert van elkaar. De teams zijn klein en er heerst een goede onderlinge sfeer.

Wanneer je werkt 

Je assisteert taaldocenten 2 keer per week van maandag tot en met donderdag. De lessen duren 2,5 uur. 

Afhankelijk van het team waar je inzit, assisteer je de taaldocenten op: 

 • óf 2 ochtenden (van 9.00 tot 11.30)  
 • óf 2 middagen (van 13.30 tot 16.00) 
 • óf 2 avonden (van 19.00 tot 21.30) 

Naast deze lesmomenten besteed je enige tijd aan voorbereiding en overleggen met het team.  

De tijd die je hieraan kwijt bent, verschilt per docent en lesteam en varieert tussen 2 tot 3 uur. In totaal ben je 7-8 uur kwijt bij 2 keer per week assisteren. 

Op feestdagen en gedurende de reguliere schoolvakanties worden er geen lessen gegeven.  

Scholing en vrijwilligersvergoeding 

 • Je krijgt scholing naar behoefte en kunt aansluiten bij netwerkbijeenkomsten. 
 • Ben je een starter in het onderwijs? Dan krijg je een cursus didactische vaardigheden (7 avonden) aangeboden. 
 • Je ontvangt een vrijwilligersvergoeding van €20,00 per maand en reiskosten worden per kilometer vergoed op basis van het GVB-tarief (ongeacht welk vervoersmiddel je gebruikt). 
 • Vrijwilligers die de NT2-opleiding (willen) volgen kunnen deze functie bij het SOB als kennismaking met en voorbereiding op het NT2-vak gebruiken.  

Stappenplan aanmelding  
Ben je enthousiast over deze vacature? Stuur dan een e-mail met je motivatie en beknopt cv naar info@sobamsterdam.nl

Twijfel je nog, wil je meer weten over het vrijwilligerswerk bij het SOB of wil je gewoon een betere indruk krijgen van het SOB? Kom gerust eens een keer kennismaken.  

Je kunt binnenlopen tijdens lesdagen. De taalschool bevindt zich in de Borgerstraat 52A, nabij de Ten Katemarkt. Je kan ook bellen op maandag- of woensdagavond naar 020-6832943. Vraag dan naar Henriëtte Hirschfeld. 

Meer informatie vind je op onze website: www.sobamsterdam.nl
 
Word jij onze nieuwe collega? We hopen het. We horen graag van je en nodigen je dan uit voor een kennismakingsgesprek. 

Belangstelling?

Heb je belangstelling of wil je meer weten over het vrijwilligerswerk bij het SOB? Vul dan onderstaand contactformulier in.
Je kunt ook een e-mail sturen naar info@sobamsterdam.nl, of loop op lesdagen (maandag t.m. donderdag) bij ons binnen. Wil je bellen? Dit kan op maandag- of woensdagavond naar 020-6832943 en vraag naar Henriette Hirschfeld.

Laat dit veld blanco