Over ons

Wat is het SOB?

Bij het SOB geven we Nederlandse les aan anderstaligen die in het Latijnse schrift gealfabetiseerd zijn. We geven les op alle niveaus aan nieuwkomers, maar ook aan buitenlanders die al langer in Nederland wonen en graag beter Nederlands willen leren begrijpen, spreken, lezen en schrijven. We werken in kleine groepen waardoor er veel individuele aandacht is voor de cursist. We geven niet alleen Nederlandse taalles, de cursisten leren ook veel over de cultuur in Nederland.

Activiteiten van het SOB

Naast de taallessen worden er gezamenlijke uitjes georganiseerd zoals boottochten, bezoeken aan musea en andere interessante plekken in Amsterdam. Bovendien besteden we veel aandacht aan feestdagen zoals Sinterklaas, Kerstmis en het Suikerfeest. Wij stimuleren het onderlinge contact binnen de lesgroepen en gaan geregeld naar buiten voor taalles in de praktijk.

Daarnaast bieden wij de cursisten nog meer! Zo organiseren we elke vrijdag het taalcafé waar we in kleine groepjes gezellig samen kletsen en op die manier meer leren over de taal en cultuur. Dit zijn altijd erg leuke middagen waar de cursisten met veel plezier naartoe komen.

Jaarlijks schrijven de cursisten samen een schoolkrant, erg leuk om aan te werken en heel erg leerzaam!

Wie zijn wij?

Het SOB bestaat uit een groep vrijwilligers die met veel enthousiasme ervoor zorgen dat er deskundig en gevarieerd lessen gegeven wordt. Wij vinden het belangrijk dat anderstaligen zich zo snel mogelijk kunnen redden in de Nederlandse maatschappij, de taal durven gebruiken en zich meer thuis gaan voelen. Het gaat om docenten maar ook om coördinatoren die ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Veel  docenten hebben een achtergrond in lesgeven, maar er zijn ook vrijwilligers met minder ervaring. We volgen samen workshops om met en van elkaar te leren en iedereen krijgt goede begeleiding om ervoor te zorgen dat de cursisten het juiste lesaanbod  krijgen.

Wat vinden anderen van het SOB?

Over het algemeen zijn onze cursisten enthousiast en waarderen de gezellige sfeer. In de pauze ontmoeten de cursisten elkaar en ook buiten de lessen ontstaan vriendschappelijke contacten. Er wordt dus niet alleen Nederlands geleerd, het sociale aspect is ook erg belangrijk! Cursisten vinden het fijn om naast hun formele inburgeringsprogramma lessen bij ons te volgen of na het behalen van hun examen verder te oefenen en zichzelf te verbeteren. De gemeente Amsterdam is erg blij dat we zijn gestart met het geven van Nederlandse les aan groepen Oekraïense vluchtelingen. Bekijk het filmpje op onze homepage om te horen wat cursisten van ons vinden!

Meer weten?

Je bent altijd welkom om langs te komen op de Borgerstraat 52A! Wil je meer informatie of heb je een andere vraag? Laat even een berichtje achter via het contactformulier.