Bestuurder

Help een ander en ontwikkel jezelf: word bestuurslid bij taalschool in Amsterdam-West (vrijwillig) 
 
Jij kan echt het verschil maken bij het SOB in Amsterdam: een vrijwilligersorganisatie die taallessen verzorgt aan gemotiveerde anderstaligen. Om dit in goede banen te leiden zoeken wij versterking. Heb jij affiniteit met onderwijs en ben je communicatief sterk? Word algemeen bestuurslid bij onze taalschool! 

Over SOB Amsterdam 
Stichting Onderwijs Buitenlanders (SOB) heeft als doel de maatschappelijke weerbaarheid van niet-Nederlandstaligen in de Nederlandse samenleving te vergroten door met een team van (ongeveer 20) vrijwilligers kwalitatief goede, betaalbare taallessen aan te bieden aan anderstaligen. Het SOB heeft gemiddeld 150 cursisten per jaar. 

Wat je doet als bestuurslid 
Het bestuur bestaat op dit moment uit 3 leden. En voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Het bestuur werkt als team waarbij taken verdeeld worden. Deze verdeling kan jaarlijks aangepast worden. 

Van het bestuur wordt verwacht dat ze een zo goed mogelijk leer- en werkklimaat faciliteren. Als bestuurder versta je de kunst om met alle vrijwilligers van het SOB om te gaan. Je onderhoudt korte lijnen met vrijwilligers en coördinatoren en je bent bereid om regelmatig fysiek aanwezig te zijn. 

Als bestuurslid denk je niet alleen mee; je vindt het ook leuk om de handen uit de mouwen te steken om de vrijwilligers, cursisten en de organisatie verder op weg te helpen.  

Het sociale veld in Amsterdam is continu in beweging. Daarom is interesse in die verandering welkom, evenals in het vertalen daarvan naar SOB en collega’s in de wijk. Je onderhoudt (samen met andere bestuursleden) contacten in Amsterdam  
(-West). Je vindt het bij voorkeur ook interessant om je netwerk van taal-aanbieders uit te breiden. Op die manier draag je eraan bij om de organisatie naar een hoger niveau te tillen.  

Wie je bent 

 • Je hebt een hbo-diploma of je kunt denken/werken op dat niveau. 
 • Je hebt affiniteit met onderwijs. 
 • Je bent in staat strategisch te denken. Jouw doelen liggen niet per se in het ‘nu’, maar ook in de toekomst. 
 • Je bent een enthousiast en verbindend persoon die coördinatoren, vrijwilligers en docenten goed laat samenwerken en motiveert. 
 • Je hebt politiek-bestuurlijke sensitiviteit en je bent gericht op samenwerking.  
 • Je bent toegankelijk en in staat docenten en cursisten te ondersteunen waar nodig. 
 • Je beschikt over digitale administratieve vaardigheden. 
 • Je bent minimaal 2-4 uur per week beschikbaar. 
 • Je bent flexibel en staat open voor mensen met verschillende culturele achtergronden.  
 • Je bent goed in improviseren, organiseren en samenwerken in een team.  
 • Als je een achtergrond hebt in ‘management’ in algemene zin, vrijwilligerswerk, administratie, communicatie en/of HRM, dan is dat een pré. 
 • Je hebt kennis van en passie voor taalonderwijs of bent bereid je daarop in te werken 

 
Waarom je dit vrijwilligerswerk wilt doen 

De vrijwilligers van SOB zijn enthousiast en gedreven. Onze cursisten zijn gemotiveerd om te leren maar hun krappe beurs laat dat niet altijd toe. Bij SOB krijgen zij toch een kans om zich te ontwikkelen. Doordat de cursisten dankzij jouw bijdrage de Nederlandse taal (beter) onder de knie krijgen, kunnen zij mogelijkheden voor zichzelf creëren binnen de Nederlandse samenleving. 

De teams zijn klein en er heerst een goede onderlinge sfeer. Binnen de teams is geregeld overleg en leert men van elkaar. Net als de andere vrijwilligers kan jij je ook ontwikkelen omdat SOB jou in de gelegenheid stelt om scholing te volgen en netwerkbijeenkomsten bij te wonen. 

Vergoeding 

 • Je ontvangt een vrijwilligersvergoeding.
 • Je krijgt elk jaar de gelegenheid om trainingen en workshops te volgen. 
 • Je kunt 2 keer per jaar aansluiten bij een netwerkbijeenkomst voor alle taalaanbieders in Amsterdam-West. 
 • Je ontvangt een reiskostenvergoeding per kilometer, op basis van tarieven van het GVB-tarief, ongeacht welk vervoer je gebruikt. 

Wanneer je werkt 
Wij zoeken een bestuurslid dat zich 2 tot 4 uur per week inzet en de mogelijkheid heeft om aanwezig te zijn bij SOB. Er is 1 keer in de 2 maanden een bestuursvergadering. 
 
Stappenplan aanmelding  
Ben je enthousiast over deze vacature? Stuur dan een e-mail met je motivatie en beknopt cv naar info@sobamsterdam.nl

Twijfel je nog, wil je meer weten over het vrijwilligerswerk bij het SOB of wil je gewoon een betere indruk krijgen van het SOB? Kom gerust eens een keer kennismaken.  

Voor meer informatie kun je bellen met Marij Urlings (voorzitter bestuur)  
06-51024086 of e-mailen naar m.urlings@sobamsterdam.nl.    

Word jij onze nieuwe collega? We hopen het. We horen graag van je en nodigen je dan uit voor een kennismakingsgesprek. 

Belangstelling?

Heb je belangstelling of wil je meer weten over het vrijwilligerswerk bij het SOB? Vul dan onderstaand contactformulier in.
Je kunt ook een e-mail sturen naar info@sobamsterdam.nl, of loop op lesdagen (maandag t.m. donderdag) bij ons binnen. Wil je bellen? Dit kan op maandag- of woensdagavond naar 020-6832943 en vraag naar Henriette Hirschfeld.

Laat dit veld blanco